HTML

magyar borok

magyar borvidékek borok bemutatása

Friss topikok

Címkék

Archívum

2012.05.19. 09:18 robika8813

Magyarország borvidékeinek rövid bemutatása

Magyarország borvidékeinek rövid bemutatása

A magyar szőlő- és bortermelés évezredes múltra tekint vissza, ennek hagyományait őrzik a mai szőlészek és borászok.

A bor egyben a magyar történelem, kultúra és gasztronómia egyik meghatározó eleme.

A magyar bor ma Magyarország nemzeti arculatához szorosan hozzátartozik, minősége pedig megbecsült helyet biztosít számára Európában, az Európai Unióban. A reneszánszát
élő borkultúránkba beletartozik a borok értékeinek védelme, népszerűsítése, hírnevének ápolása.

Magyarország Európa tradicionális bortermelő országai közé tartozik. Gyakorlatilag az ország egész területe bortermő vidék. A talajnak és a klímának, illetve ezek változatos voltának köszönhető az a tény, hogy ez a kicsiny kis ország 22 borvidéket mondhat magáénak.

A borvidékeken számos bormúzeum őrzi a szőlő és a borkultúra tárgyi és írásos emlékeit, szőlőfajtákat, jelentős pincészeteket. Olyan régi évjáratú borokat mutatnak be, amelyek ma már nincsenek forgalomban. A változatosság a magyar borok egyik legfőbb erénye: Magyarország azon kevés országok közé tartozik, amely a klasszikus borfajták teljes skáláját átfogja a fehér boroktól kezdve, a testes vörös borokon át, a természetes édes borokkal bezárólag.


A szőlőfajtákban is nagy változatosság mutatkozik, a magyar és nemzetközi fajták egészséges egyensúlyban vannak a borkészítésben. A magyar bor határon túli és belföldi forgalmazása, a szőlőhegyi falusi turizmussal összekapcsolva, napjainkban is több százezer gazdának és családtagjaiknak ad munkát, keresetet, megélhetést. A 20. század második felében végbement termesztéskorszerűsítés hatására eltűntek azok a hagyományos termesztési és borászati eljárások, néprajzi jellegzetességek, amelyek a borvidékeken az évszázadok során kialakultak. Ezek nyomai múzeumokban, skanzenekben lelhetők fel, hagyományait történeti, néprajzi munkák őrzik.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

forrás: http://itthon.hu/bor-gasztronomia/magyarorszag-borvidekei
http://inyt.pte.hu/migkomm/munkaanyag/magyarorszgi_borkultra.html
http://www.zetazenit.hu/node/32 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-borok.blog.hu/api/trackback/id/tr394525415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.