HTML

2012.05.21. 22:06 robika8813

Hajós-Bajai Borvidék

 

Hajós-Bajai Borvidék

Klíma: Elég szélsőséges. Esetenként téli és késő tavaszi fagykár károsítja az ültetvényeket.

Talaj : A borvidék nagyobb részén lösztalaj , helyenként a téri agyagon lepelhomok fedettséggel.

Telepítésre ajánlott fajták: Cserszegi Fűszeres, Királyleányka, Olasz rizling , Rajnai rizling, Kékfrankos, Zweigelt

A borvidék területe: 2066 Ha

kép: http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Haj%C3%B3s_pincefalu.JPG&filetimestamp=20070416184032

Szólj hozzá!


2012.05.21. 21:57 robika8813

Csongrádi Borvidék

Csongrádi Borvidék

Körzetek: Csongrádi, Kisteleki, Pusztamérgesi , Mórahalmi

Klíma: Változatos, szélsőséges klímája a Kiskunsági borvidékhez hasonló, de itt nagyobb a besugárzás éves mennyisége. Ez az ország egyik legmelegebb borvidéke.

Talaj: Részben dunai eredetű meszes homok részben meszetlen hordalék és homoktalajok helyenként lösz és lösszel kevert homok.

Telepítésre ajánlott szőlőfajták: Rajnai rizling , Rizlingszilváni, Zöld veltelini, Chardonnay , Cserszegi fűszeres, Zala gyöngye, Kadarka , Kékfrankos, Zweigelt, Kövidinka

A borvidék területe: 14000 Ha (ebből 2600 Ha I. osztályú) 

A szőlővel betelepített terület: kb. 2200 Ha 

 

 

kép:http://vinopedia.hu/csongradi-borvidek

 

Szólj hozzá!


2012.05.19. 09:18 robika8813

Magyarország borvidékeinek rövid bemutatása

Magyarország borvidékeinek rövid bemutatása

A magyar szőlő- és bortermelés évezredes múltra tekint vissza, ennek hagyományait őrzik a mai szőlészek és borászok.

A bor egyben a magyar történelem, kultúra és gasztronómia egyik meghatározó eleme.

A magyar bor ma Magyarország nemzeti arculatához szorosan hozzátartozik, minősége pedig megbecsült helyet biztosít számára Európában, az Európai Unióban. A reneszánszát
élő borkultúránkba beletartozik a borok értékeinek védelme, népszerűsítése, hírnevének ápolása.

Magyarország Európa tradicionális bortermelő országai közé tartozik. Gyakorlatilag az ország egész területe bortermő vidék. A talajnak és a klímának, illetve ezek változatos voltának köszönhető az a tény, hogy ez a kicsiny kis ország 22 borvidéket mondhat magáénak.

A borvidékeken számos bormúzeum őrzi a szőlő és a borkultúra tárgyi és írásos emlékeit, szőlőfajtákat, jelentős pincészeteket. Olyan régi évjáratú borokat mutatnak be, amelyek ma már nincsenek forgalomban. A változatosság a magyar borok egyik legfőbb erénye: Magyarország azon kevés országok közé tartozik, amely a klasszikus borfajták teljes skáláját átfogja a fehér boroktól kezdve, a testes vörös borokon át, a természetes édes borokkal bezárólag.


A szőlőfajtákban is nagy változatosság mutatkozik, a magyar és nemzetközi fajták egészséges egyensúlyban vannak a borkészítésben. A magyar bor határon túli és belföldi forgalmazása, a szőlőhegyi falusi turizmussal összekapcsolva, napjainkban is több százezer gazdának és családtagjaiknak ad munkát, keresetet, megélhetést. A 20. század második felében végbement termesztéskorszerűsítés hatására eltűntek azok a hagyományos termesztési és borászati eljárások, néprajzi jellegzetességek, amelyek a borvidékeken az évszázadok során kialakultak. Ezek nyomai múzeumokban, skanzenekben lelhetők fel, hagyományait történeti, néprajzi munkák őrzik.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

forrás: http://itthon.hu/bor-gasztronomia/magyarorszag-borvidekei
http://inyt.pte.hu/migkomm/munkaanyag/magyarorszgi_borkultra.html
http://www.zetazenit.hu/node/32



 

Szólj hozzá!